Trečioji trečiosios Ovidijaus Amorų knygos elegija.

Įžanginis tekstas.

Mielos merginos,

Ovidijaus Vertėjas, kaip ir Ovidijaus herojus, Jus truputį įsimylėjęs. Įsimylėjęs tuos „atsitiktinius“ akių kontaktus tikrosios Lietuvos sostinės – Kauno – gatvėse. Įsimylėjęs Jūsų nuostabių akių kraštelius, kuriuose kartais, kai Kauną aplanko stiprus Šiaurys, gimsta mažyčiai, sunkiai pastebimi, bet tokie mieli ašarų lašeliai.

Myli, kai kiekvieną kartą, kai juokiatės iš medinių bajerių Jūs savo akimis palaikote nematomą alchemiją, dėl kurios Jus dar labiau norisi juokinti. Myli dailias rankas, kurios taip patraukliai laiko raudono vyno taurę, ant kurios kraštelio puikuojasi idealiai prie odos ir akių spalvos pritaikyto lūpdažio pėdsakas. Dievina Jūsų šnabždesį, kuris, patekdamas į vyro ausis sudrebina pasaulio būties pamatus dar Pradžios knygoje. Šypteli į visus Jūsų „ne“, kurie reiškė „taip“. Ir džiaugiasi visais „taip“, kurie reiškė „taip“. Ir pastebi, kai Vertėjo miestą užtvindžius patologiniam karščiui, Jūsų atviri dieviško dailumo pečiai truputį sušąla nuo teisingai nukreipto žvilgsnio.

Atskiras oro bučinys siunčiamas savininkei švelniausio pasaulyje balso, pranešančio slėgį jūros lygyje, kai Vertėjas dangumi palieka Aleksotą.

Tačiau, šis tekstas ne apie šias merginas.

Trečiosios elegijos herojus yra išduodamas. Tad žemiau bus kur kas mažiau gražių žodžių. O kadangi išduoti žmonės per dažnai imasi keistų dvasinio tobulumo, astralinių projekcijų, ateities nuspėjimo ir auros apsivalymo dalykų, Vertėjas pirmą kartą irgi siūlo dvasinės stiprybės kursą neseniai paliktiems vyrams „Atgauk koldūnus“. Kadangi taip nutinka (Vertėjas patvirtina!), kad kartais, nurengęs savo merginą, ant jos užpakaliuko randi septynias buvusiojo padarytas žymes jų BDSM žaidimų metu, o mergina turi proto tuo pasigirti, moralinio palengvėjimo kursas numato septynis išankstinius Jūsų išsiskyrimo požymius, kuriuos žinodamas galėsi išduoti ją pirmas, ir septynis žingsnius dvasinio nusiraminimo link.

Ir dar. Išdavystė – tai netik pasidulkinimas su geriausiu Tavo draugu klubo tūlike. Kartais išdavystė – tai net ne kūno dalių pagalba padarytas veiksmas. Dvasinio tobulumo kursas  „Atgauk koldūnus“ išdavyste laiko per dažnas mintis apie kitą geismo objektą, cerebrinę sueitį (liaud. proto pisimą) vakare prieš atsakingą Tau dieną, siekiant Tavo emocinės būsenos destabilizavimo, lyginimą Tavęs su bet kokiu vyriškos lyties individu, bet kokius priekaištus Tau dėl per žemos finansinės ar socialinės padėties. Vien užuominos į šiuos dalykus jau yra pakankama priežastis iškviesti jai boltuką parodant, kur yra Tavo namų durys.

Pirmasis požymis: visuose pokalbiuose, ypač, ieškant kompromisų ar bendrų sprendimų, ankščiau ar vėliau remiamasi meile sau. Kodėl išdavei mane? Nepyk, meilė sau. Kodėl taip elgiesi? Nepyk, negaliu paminti meilės sau. Kodėl man melavai? Nepyk, meilė sau. Labai tikėtina, kad mitinės meilės sau paveikta Tavo vienintelė ir idealioji šią naktį, kai tu pergyveni ir užduodi visatai neatsakomus klausimus prašo kito žmogaus į save sukišti daiktą, žymiai didesnį, negu Tavo. Tiesa, Meilė sau neturi nieko bendro su tikrai reikalingu rūpinimusi fiziniu ir emociniu savo pasauliu.

Antrasis požymis. Tavęs lyginimas su buvusiu. Buvęs tą, buvęs aną. Su buvusiu tai bandėm, nepatiko, tu to irgi negausi. Buvęs geriau uždirbo, buvęs vairavo ne tokį grabą, kaip tu, buvusio tėvai buvo turtingi bei įtakingi, buvęs žiauriai gerai darė tą ir aną. Išgirdus bent užuominą į buvusius santykius, iš karto privalai klausti – kodėl jūs tuomet išsiskyrėt? O po to – svarbiausias veiksmas: durys ten. Pas buvusį. O jeigu ant jos kūno liko žymių iš aršios sueities su buvusiu – viskas, ką tu gali ir privalai daryti – truputį labiau panešiojęs grąžinti ją pasauliui. Ir padėkoti visatai, kad turėjai galimybę praplėsti fizines jos kūno suvokimo ribas.

Trečiasis požymis. Man reikia truputį daugiau laisvės. Jeigu matai, kad mama, sesė, mitinė draugė arba tik draugas užima daugiau Jos laiko, negu Tu, o kai paklausi, kame bėda, tave ima kaltinti per dideliu nuožmumu ir griežtumu, drąsiai klausk: kas negerai? O jeigu ji nori be tavęs švęsti Naujus ar Kalėdų atostogų metu neskiria Tau nei vienos dienos – klausk, kodėl. Galbūt buvęs  ar tiesiog draugas Kalėdų, vardadienio, gimtadienio ar jos jūrų kiaulytės padvėsimo metinių proga padovanojo jai truputį brangesnių dovanų, nei Tu. O gal eilinį kartą suveikė tie septyni.

Ketvirtas požymis. Tave kaltina manipuliacijomis. Jei kada nors išgirsi kaltinimą, kad neva tu manipuliuoji, paklausk, kaip. Ir išvardink visas manipuliacijas, kurioms buvai pasidavęs pastarojo pusmečio metu. Vertėjas su manipuliatyviu elgesiu susidūrė dar gerokai iki lytinės brandos pradžios, tad šioje vietoje jis turi didelį privalumą – realius žvalgybinius duomenis. Merginos šio meno dažniausiai išmoksta iš savo motinų. Mes – iš skausmingų patirčių. Todėl čia galioja vienas absoliutus patarimas. Jeigu kompromiso kasdieniuose sprendimuose ieškojimo metu staiga pasijauti kaltas dėl nieko – durys ten. Jeigu santykiuose po feilo, kai tu atsiprašei ir Tave atleido jauti, kad esi verčiamas dar kartą už tai atsiprašyti – durys ten. Jeigu jauti, kad per dažnai einate į filmą, kurį pasirinko Ji, o kai pradedi kalbėti apie savo poreikius, vėl, tarsi „savaime“ jautiesi kaltas – durys ten. O jeigu, pasiryžus pasikalbėti apie savo antrosios pusės elgesio manipuliatyvumą, pats būni apkaltintas tuo pačiu – nešdinkis iš ten, nes sveiki ir asmenybės sutrikimų neturintys vyrai (ne narcizai, sociopatai, kt.) a priori neturi priemonių nuo to apsiginti.

Penktasis požymis. Tu labai dažnai girdi apie jos principus. Ji nuolat ne tokia, niekada nedaro to ar ano. Tu niekada taip su ja nekalbėsi, nors iš esmės nieko blogo ir nesakai. Principai nėra blogai. Bet principai, kurie neva turėtų būti aukščiau tavųjų, yra toksinis elgesys. Toksinis merginų elgesys yra labai stiprus. Susidūrus su šiuo elgesiu išryškėja du vyrų tipai. Pirmas – tokio stiprumo charizmos savininkai, kuriems užtenka pasakyti paskutinį žodį. Svarbiausia tokios charizmos savininkų nesumaišyti su toksiniais vardan dominavimo gyvenančiais individais, kurių ypatingai mažai, bet apie juos daug kalbama. Antras vyrų tipas šiuo atveju – liurbiai.

Šeštasis požymis. Tu nuolat kaltinamas toksiniu elgesiu. Iš esmės į optimizuotą knisti protą tau toksinio elgesio sąvoką įeina visi požymiai, kuriuos jau girdėjai. Ar gali paklausyti manęs? Tu elgiesi toksiškai. Ar galiu paprašyti mane išgirsti? Toksinis klausimas. Gal gali mažiau minėti tuos tiesiog-draugus, nes imu pavydėti? Tylėk, tu toksiškas. Priešnuodis – durys ten.

Ir galiausiai. Septintas. Jeigu visgi iš tikrųjų ant jos užpakaliuko pamatei septynias nagais padarytas žymes, kurias jos buvęs paliko BDSM žaidimų metu (Vertėjas nejuokauja, realus atvejis), ir ji vis dar tuo giriasi TAU Į AKIS, Vertėjas tiesiog neturi, ką pasakyti. Jeigu abu poros nariai pasąmonėje neišnaikino praeities, ji nuodija turimus santykius. Tau tikrai nesvarbu, kas ką kur kišo iki Tavęs – ne tie laikai, kai ieškome vaikščiojančių nekaltybių. Bet pasaulio tvarka, kai buvęs yra miręs (nes originalioje, gamtos sugalvotoje versijoje, turėjo būti nužudytas fiziškai), niekur nedingo. Panešiok ir grąžink pasauliui, tuomet durys ten.

Jeigu nebuvai pakankamai protingas ar bijojai išsiskyrimo, jis turėjo jau įvykti. Dažniausiai – tiesiog žinute, na, jeigu mergina bando pavaidinti, kad turi šiokį tokį moralinį kompasą, galbūt susitiksite „labai rimtai pasikalbėti“. Jei esi visai skystas – tuomet tikriausiai jau nutiko „likim draugais“.

Tai įvyko, tau labai negera, tad sekanti teksto dalis – išgyvenimo technika, nekartą jau panaudota paties Vertėjo. Septyni randai ant šiknos išgijimo etapai. Vertėjas prieš pradedant labai rekomenduoja konsultuotis su specialistais (ypač – priklausomybės ligų).

Atskaitos taškas. Vyrai išsiskiria sunkiau. Tave išdavusi mergina jau  nusistatė datą, kuomet nustos kentėti, prisiėdė tiramisu, karštoj vonioj įkalė šampės, galimai – pažaidė su savimi būsimo bybio garbei. Vertėjas žvengtų, jei tai būtų daroma Tavo dovanotais žaisliukais. Tu išgijimą pradedi žymiai silpnesnės pozicijos. Jeigu gali, antrą dieną po išsiskyrimo, iškraustęs randuotus persikus iš savo būsto, pasiimk keletą dienų atostogų, nes bet kokį darbą dirbsi prastai. Išmesk visas dovanas, nuotraukas, užblokuok socialiniuose tinkluose, o jeigu tavo užrašinėje yra žymių apie planus, tokius, kaip bendra išvyka, išplėšk ir sudegink atitinkamus puslapius. Sunkiai pašalinamas atributas – buvusios plaukai. Ypač iš automobilio.

Pirmas žingsnis. Trukmė 4-6 dienos.  Gausus tikslingas bei visiškai sąmoningas alkoholio vartojimas. Vakarais. Po 4-6 bokalus alaus, apšylant 40 gramų degtinės. Negerti daugiau – ryte turi ilgai miegoti su kuo mažiau skaudančia galva. Alkoholio funkcija šiame etape – „išlyginti“ aštriausius Tavo būsenos minusus, idant nuotaikos kritimai nebūtų tokie kritiškai gilūs. Vartojimo metu siūloma išjungti visas socialinių tinklų programėles: apmaudas ir alkoholis vers daryti nesąmones, kurių realiausia – pasikviesi į draugus visas Tave išdavusios merginos drauges. Svarbiausia: stipriausio apsvaigimo taške, tarsi priešindamasis girtumo faktui bandyk sau pasakyti: viskas bus gerai ir tai neišvengiama.  Didesniam efektyvumui rekomenduojamas tylus, per daug neknisantis proto inteligentiškas sugėrovas arba labai gerai Tave pažįstanti  barmenė iš draugų zonos žmonių.

Antras žingsnis. Trukmė – trys-šešios dienos. Mažiname alkoholį iki 3-4 bokalų. Geriame LĖTAI, be apšilimo su degtine. Namuose. Kadangi tikriausiai jau baigiasi atostogos, ir privalai eiti į darbą, neturi teisės pagirioms. Šio etapo esmė – keisti alkoholio vartojimą kitomis praktikomis. 3-4 bokalai leis atsibusti blaivam, su nuliais alkotesterio ekrane, kas leidžia užsiimti aktyvia veikla: tai – vienos dienos (ne daugiau, nes imsi belekiek gerti) išvykos su draugais, kartingai, įdomūs muziejai, laipsniškas grįžimas į kačelkę. Šioje stadijoje Tavo organizmas pirmą kartą pajaus, koks jis silpnas (galimas iki mėnesio ilgio „peršalimas“), todėl Vertėjas rekomenduoja vitaminus, cinką, ir savo trenerio „išrašytą“ nuostabią indišką žolytę (ne tą, narkomane tu), legaliai parduodamą sportinių papildų parduotuvėse. Šis žingsnis privalo baigtis tuo metu, kai pasportavęs ir be alkoholio užmiegi bent 5 valandoms.

Trečias žingsnis. Paleidimas. Tai – bet koks fizinis ritualas, kuri privalėsi susigalvoti pats. Vertėjo know how – atsigulti ant nugaros, ir iškvėpti orą taip stipriai, kad suskaustų diafragmą. Kartoti 3X20 kas valandą, tačiau tai daryti TIK pilnai pabaigus antrą žingsnį, praėjus keletui dienų po paskutinio alkoholio vartojimo, po lengvos treniruotės su svoriais (grįžus iš kačelkės). Požymis, kad galima eiti toliau – epizodiškai, keletą kartų per dieną LABAI STIPRIAI palengvėja.

Nuo šio momento turi nustoti permanentiškai kentėti (epizodiškai – normalu). Visi tolimesni veiksmai – orientuoti į ateitį. Jeigu pasikartoja ilgesni, nei 4 valandų moralinės duobės epizodai, grįžtame į antrą arba kartojame trečią žingsnį.

Ketvirtas žingsnis. Sugalvok, kaip nori pasikeisti po šios išdavystės. Dar nekelk tikslų. Tiesiog įsivaizduok save kelių savaičių perspektyvoje. Vizualiai. Ir merginą, su kuria nutiks Tavo sekantys santykiai. Gali įsivaizduoti vietą ir laiką, kur galimai susitiksite. Tik nesitikėk, kad tai nutiks realybėje, nes ši praktika – būdas apgauti save, kad viskas jau yra gerai. Ne daugiau.

Penktas žingsnis. Identifikuoti problemas. Grįžti į pirmąją teksto dalį ir rasti viską, ką praleidai – kokios Tavo paties problemos sukėlė tai, ką sukėlė. Juk vaikinai irgi turi aibes polinkių toksiškai elgtis. Galbūt per griežtai kalbėjai apie savo norus, o gal jau pats turėtum prisiimti atsakomybę už tai, kad savo praeities refleksija užnuodijai santykius. Po to – veiksmų planas.

Šeštas žingsnis. Ketvirto ir penkto žingsnių išsikeltų uždavinių vykdymas. Tepadeda geras psichoterapeutas, nauja sporto ir/ar mitybos programa, Tavo ryžtas ir kiti Ovidijaus tekstai, skatinantys nebūti liurbiais. Vertėjui labai padėjo prisilietimai prie dangaus, sąmoningas kvėpavimas, kartais – savo paties tekstų skaitymas.

Septintas žingsnis. Tyliai pasidžiaugti, kai, išeidamas iš sporto salės, netyčia sutiksi Ją kiek labiau apsileidusią.

O toms merginoms, kurios siekia gražių, lygiaverčiais gražiais norais paremtų santykių, kurie nė iš tolo nenumano nei vieno iš aukščiau aptartų elgesių, Ovidijaus Vertėjas palinkės spindėti akimis ir liepsnoti širdimis su savo mylimais išrinktaisiais!

Gloria Ucrainae heroibusque ejus.  

Elegija ir keletas paaiškinimų žemiau.

Eikš, patikėki dievais, prisiekusi žodį sulaužė,
      Veidas liko toks pats po išdavystės ir prieš.
Plaukus nešiojo ilgus, nespėjusi dar sumeluoti,
      Po išdavystės dievų ilgis nekito plaukų.
5 Buvo baltutė prieš tai – tuoj padengė veidą raudonis,
      Degęs raudonio spalvom veidas baltutis ir vėl.
Pėda mažytė prieš tai ir po to pasiliko mažytė,
      Koja ilga ir daili dailiai ir liko ilga.
Šviečiančiomis akimis spindėjo lyg visas žvaigždynas,
10     Pratus savosiom akim buvo dažnai sumeluot.
Priesaiką savo dievai nemirtingi pažeisti merginoms
      Leidžia: grožis, matyt, turi malonę dievų.
Pamenu, kaip neseniai savosiom akim ji prisiekus,
      Prisiekė šitaip ir man – sopa manosioms akims.
15 Man pasakykit, dievai, ar jos nubausta apgavystė,
      Kito kaltę žmogaus tenka kodėl atkentėt?
Pyktį pajausti dievų dėl grožio Kefėjo mergelei
      Teko, kai mirti nulemt tėvui įsakė dievai.
Dar, dievai, negana – paliudijo nieko neturint.
20     Juokias apgavus mane, ir dangiškuosius dievus.
Priesaikai melą atpirkt ar teks, nors ir pats apgautasis?
      Kaip aukos gyvulys būt paaukotas turiu?
Arba nereikia vardų dievų dangiškųjų bijoti,
      Verčia tautą tikėt prietarais savo kvailais.
25 Arba, dievui kuriam jaunesnės patinka merginos,
      Nuodėmes leidžia visas šitaip daryti jaunoms.
Marso kardas stiprus privalo mus apginkluoti,
      Ietis Paladės skirta rankoms, kurios nugalės.
Riečias rankoj tegul Apolono lankas lankstusis,
30     Dzeuso rankoj stiprioj pridera žaibą laikyt.
Bijo dievai sužeisti gražuoles savo žodžiais įžeisti,
      Bijo įžeisti ir tie, kas nebijojo prieš tai.
Kas gi nūnai panorės prie aukuro smilkalus kurti?
      Galios sieloj daugiau pridera vyrams turėt!
35 Dzeusas sava ugnimi nukauna pilis ir giraites,
      Priesaiką laužo kurios ietimi vengia nukaut.
Verta tiek rengt ieškinių – viena tik Semelė liepsnojo,
      Bausmę savos pareigos teko sukeltą patirt;
Spėtų jei atsitraukt mylimajam ateinant griausmingam,
40     Motinos Bakcho naštos tėvui netektų nešiot.
Pratęs dejuoti kodėl? Kodėl visą dangų keiksnoju?
      Turi dievybės akis, turi ir širdis dievai.
Dievas jei būčiau, tikrai be bausmės apgaulingais liežuviais,
      Savo dievybei meluot moterims leisčiau visoms.
45 Pažadus duodu tikrus – merginos prisieks iš tikrųjų,
      Tos, kurių siela niūri, dievu manęs nelaikys.
Dovanas mūsų dievų atsargiau įpraski naudotis,
      Dar merginos prašau – mano akių pagailėk!

Keletas paaiškinimų.

17 eilutė. Kefėjo dukra – Kasiopėja – susireikšmino, pasisakė, kad grožiu lenkia nereides (jūros nimfas), už ką Poseidonas jos tėveliui įsakė paaukoti ją jūros pabaisai.

28-30 eilutės. Paladė – tai Atėnė. Ji amžinai nekalta ir turi ietį. Apolonas turi lanka ir nėra amžinai nekaltas, tačiau veneriniai nuotykiai jam sekasi itin sunkiai. Dzeuso žaibas. Šiame kontekste neturi nieko bendro su Dzeuso kūno dalimis.

37 eilutė. Semelė – Dzeuso meiluže. Deja, dėl teisėtos Dzeuso žmonos – Heros – pavydo taip nutiko, kad pamatė Dzeusą tikruoju pavidalu, ir užsilenkė. Jos sūnų – Dionisą – Dzeusas įsisiuvo į šlaunį ir išnešiojo.

[įrašo pabaiga]

Published by

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *